Inleiding

Helen van psychose: verhalen, informatie en bronnen.

Vertaling van de (licht aangepaste) webpagina van Monica Cassani: “Healing “psychosis”: stories, information and resources

Woorden als “psychose” zijn de klinische taal van de onderdrukker. Het woord wekt de indruk dat degenen die het gebruiken daadwerkelijk weten waar ze het over hebben. Het feit is dat ze dat over het algemeen niet doen. Wij, die ervaren hebben wat psychose wordt genoemd en voor wie duidelijk is geworden wat het eigenlijk is, zijn de enigen die er echt over kunnen spreken. Laten we samenkomen en elkaar helpen.

Deze tekst mag in zijn geheel geknipt en geplakt worden en verder gedeeld worden zonder enige toelating.

Verhalen van heling en transformatie.

Onderaan bevindt zich een lijst van herstelverhalen en –bronnen voor wat psychotisch als label kreeg. Zie ook: medicatievrij herstel van depressie, angsten, bi-polair, schizofrenie, enz….

De verklaringen hieronder begonnen als een korte gedachte op Facebook. Sindsdien heb ik meer mijmeringen toegevoegd: mensen kunnen helen van de gevoeligheid om wat psychotisch genoemd wordt door zich BEWUST te worden van het feit dat het gaat om een groei- en rijpingsproces… rijp genoeg om een observator van zijn gedachten te worden …wanneer iemand genoeg volwassen wordt om een waarnemer van zijn gedachten te worden en zich bewust te worden van de inhoud van zijn gedachten, gaat psychose vrijwel weg …

Psychose is, naast (veel) andere dingen, ook vaak een diepe gehechtheid aan iemands (niet redelijk redelijke) gedachten en overtuigingen. Om duidelijk te zijn, is veel van wat naar men meent en algemeen wordt geloofd in de maatschappij en de mainstream ook waanvoorstellingen. Het wordt gewoon algemeen geaccepteerd. R.D Laing heeft veel te zeggen over de “normale” mens. Laten we zeggen dat echte duidelijkheid en helderheid niet normaal is.

Alle menselijke wezens kunnen psychotisch worden onder de juiste (of verkeerde) omstandigheden …Het versterken van de gezondheid van het lichaam helpt ook helderheid en groei … als holistische wezens is het allemaal van belang … alles.

Het rijping- en helingsproces gebeurt natuurlijk … en kan worden geholpen en ondersteund door veel verschillende dingen. Als u de vervolgkeuzelijst boven aan de pagina op deze blog bezoekt, zijn er veel suggesties in die richting.

Het grootste probleem in onze samenleving voor diegenen die de diagnose krijgen van elke vorm van “psychose”, is dat ze het vaakst worden ontmoet door professionals die niet eens geloven dat genezing kan plaatsvinden, laat staan diepe transformatie groei. Diepe transformatiegroei zou de norm kunnen zijn, als degenen die beweren genezers te zijn, daadwerkelijk weten wat er gepaard gaat met de individuatie-reis. Het ontmoeten van de duistere onderbuik van de psyche zoals diegenen onder ons die op een bepaald moment psychotisch worden genoemd, is een roeping en daad van heldendom. Een die zelden wordt aangemoedigd in de samenleving. Ik kan hieraan toevoegen dat het ten koste gaat van de hele samenleving als we worden afgesloten en vaak worden gemarteld in plaats van ondersteund. Velen van ons zijn genezers/helers die proberen herboren te worden, zoals sjamanen zeggen.

Voor veel mensen omvat deze reis ook een diepgaand ontmoeten en neigen naar het lichaam. Dat heeft het zeker voor mij en andere lotgenoten. Exploreer  deze website verder om meer te weten te komen over de veelheid van manieren om dit te doen.

Er zijn veel manieren om genezing te vinden. Hier zijn de belangrijkste:

  1. De oudste manier is degene van de sjamanen, de ancestors van de geneesartsen, psychologen, filosofen en apothekers.
  2. De meest recente, en de best academisch gedocumenteerde, is de “Open Dialogue Therapy” ontwikkeld sinds 1980 in West-Lapland, Noord-Finland, 700 km ten Noorden van Helsinki. Ze zien een herstelpercentage van 80 tot 85% (met zeer weinig of GEEN medicatie) bij een populatie die in Amerika & Europa wordt verteld dat ze nooit zal herstellen!
  3. De helingshuizen, zoals bij ons, het Geel uit de Middeleeuwen, van vòòr de psychiatrie, vòòr 1808. Verder, in de 20ste eeuw, werden de Soteria- , Diabasis-, iWard-, Esalen-, Windhorse- en de Zweedse helinghuizen.
  4. De self-made healing.